Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

A Game of Thrones - George R.R. Martin

Στις αρχές του 2011 κυκλοφόρησε στην Αμερική μια εβδομαδιαία σειρά με τον τίτλο Game of Thrones. Η σειρά είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του George R.R. Martin το οποίο είναι το πρώτο της σειράς A Song of Ice and Fire.Διάβασα αρχικά την υπόθεση και αμέσως είπα ότι είναι άλλη μια απομίμηση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών (να σημειωθεί ότι γενικά το κάνω αυτό!). Δεν μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να ξεκινήσω να την παρακολουθώ.
Long story short, η σειρά προβαλλόταν Κυριακή στην Αμερική,στην Ελλάδα ήταν διαθέσιμη Δευτέρα.Μια Δευτέρα λοιπόν βαριόμουνα και είπα να δω ένα επεισόδιο,πιο πολύ για να μπορώ να σχολιάσω πόσο πολύ αντιγραφή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ήταν! Περιττό να πω ότι κόλλησα από το πρώτο τέταρτο. Είδα συνεχόμενα όλα τα επεισόδια που είχαν κυκλοφορήσει και από κει και έπειτα περίμενα κάθε Δευτέρα να βγει καινούριο επεισόδιο. Η σειρά διήρκεσε δέκα μόνο επεισόδια και μετά έμεινα με την απορία τι γίνεται παρακάτω!Μην μπορώντας να περιμένω ένα χρόνο για το νέο κύκλο(o οποίος θα είναι βασισμένος στο δεύτερο βιβλίο, A Class of Kings),αγόρασα και το βιβλίο. Όπως γίνεται συνήθως το βιβλίο είναι καλύτερο από τη σειρά, με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία.Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι η σειρά καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πλοκή του βιβλίου με πολύ πιστή απεικόνιση των προσώπων, των τοπίων, μέχρι και των ρούχων που φορούν οι πρωταγωνιστές.
H υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο που θυμίζει μεσαίωνα, ιππότες και βασιλιάδες. Ακολουθεί τη ζωή του Eddark Stark, ο οποίος είναι ένας άρχοντας ενός φιλήσυχου χωριού που καλείται να μπλεχτεί με την "πολιτική" γύρω από το θρόνο και την εξουσία. Δεν υπάρχει βέβαια σαφής πρωταγωνιστής, αφού υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτήρες, τα παιδιά του, η οικογένεια του βασιλιά, άλλοι άρχοντες και υπηρέτες που εμπλέκονται που όλοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Ο τρόπος συγγραφής των βιβλίων είναι πολύ χαρακτηριστικός. Κάθε κεφάλαιο περιγράφεται από την οπτική γωνία ενός βασικού χαρακτήρα.Ο τρόπος συγγραφής από μόνος του καθηλώνει τον αναγνώστη,αφού γεγονότα που γνωρίζει ένας χαρακτήρας δεν τα γνωρίζει κάποιος άλλος κ.ο.κ. Είναι μεγάλο βιβλίο αλλά αν είστε φαν βιβλίων φαντασίας και γενικότερα του είδους θα "κολλήσετε" αμέσως.
Πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά,αλλά θα πρότεινα αν θέλετε να ξεκινήσετε να το διαβάζετε και έχετε επαρκείς γνώσεις αγγλικών να το προτιμήσετε στα αγγλικά. Η γλώσσα είναι πολύ απλή, και είναι καλύτερο να γνωρίζετε τους πρωτότυπους όρους, ειδικά αν θέλετε να παρακολουθείτε και τη σειρά παράλληλα.
Στην εικόνα βλέπετε το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
;