Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Stephen King - Under the Dome

Αυτή είναι η πρώτη κριτική που κάνω για βιβλίο του Stephen King, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να δώσω ένα υπόβαθρο πρώτα σε ότι αφορά τη σχέση μου με αυτόν το συγγραφέα και τα βιβλία του.
Ξεκίνησα να διαβάζω Stephen King όταν ήμουν 15 χρονών και προετοιμαζόμουν να δώσω Proficiency στα αγγλικά. Με βοήθησε πραγματικά γιατί έμαθα νέες λέξεις (κάποιες όχι και τόσο "καλές" και "αγαθές" βέβαια) αλλά και στοιχεία σύνταξης και γραμματικής. Εξακολουθώ να τον θεωρώ ως τον καλύτερο συγγραφέα από άποψη τεχνικής γιατί πραγματικά μέσα από τη γραφή του καταφέρνει να σχηματίζει πολύ ζωντανές εικόνες,αν και χρησιμοποιεί πολύ απλή γλώσσα. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος για τον οποίο οι ταινίες που βασίζονται στα βιβλία του δεν είναι τόσο καλές. Έχω διαβάσει μέχρι στιγμής πάρα πολλά βιβλία του,συμπεριλαμβανομένων των πιο γνωστών (Λάμψη,Carrie, Αϋπνία κλπ) και μέχρι το Under the Dome είχε καταφέρει να μη με απογοητεύσει.
Αγόρασα το βιβλίο απλά και μόνο διαβάζοντας το οπισθόφυλλο,στο οποίο ο King έλεγε πώς όλη του ζωή ήθελε να γράψει κάτι τόσο μεγάλο και ότι τώρα που ωρίμασε κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο. Όπως είναι λογικό,ξεκίνησα να το διαβάζω με μεγάλες προσδοκίες. Η υπόθεση είναι πολύ απλή. Ένας αόρατος θόλος πέφτει πάνω από μια μικρή πόλη της Αμερικής και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τον σπάσουν. Οι κάτοικοι στο εσωτερικό του πανικοβάλλονται και ο στρατός στο εξωτερικό του προσπαθεί να βρει τρόπους να τον σπάσει. Σε όλο το βιβλίο λοιπόν υπάρχει η απορία τι είναι αυτός ο θόλος και για ποιο λόγο έπεσε πάνω από αυτή την πόλη. Είναι συνωμοσία της κυβέρνησης; Είναι τρομοκρατική επίθεση; Είναι κάτι το εξωπραγματικό; H απορία αυτή λύνεται στις τελευταίες 5 σελίδες του βιβλίου. Σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο ο King αναλύει σε βάθος τους χαρακτήρες των πολιτών, τη συμπεριφορά τους, τις πράξεις τους, το παρελθόν τους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Αφού λοιπόν μαθαίνουμε μέχρι και τι βαθμούς έπαιρνε στο σχολείο ο μανάβης, η απάντηση στο ερώτημα που μας βασάνιζε σε όλο το βιβλίο,όταν επιτέλους δίνεται, δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Έχει βέβαια ένα στοιχείο έκπληξης αλλά σε γενικές γραμμές δεν επαρκεί. Δίνει επίσης ένα μήνυμα και βάζει σε σκέψεις τον αναγνώστη, αλλά για τους hard-core φαν του King φαίνεται πολύ απλοϊκή.
Γίνομαι όμως υπερβολική. Το βιβλίο γενικά είναι, όπως όλα του King, εξαιρετικά καλογραμμένο.Η διαφορά είναι στην υπόθεση. Δεν περιστρεφόταν γύρω από ανεξήγητα φαινόμενα και υπερφυσικά όντα, αλλά γύρω από ανθρώπινους χαρακτήρες. Ίσως να ισχύει όντως αυτό που έγραφε στο οπισθόφυλλο ο King, χρειαζόταν ωριμότητα για να ξεφύγει από τη φαντασία και να επικεντρωθεί σε πιο επίγεια πράγματα.
Αν είστε φαν των βιβλίων φαντασίας και του Stephen King πιθανότατα να μη σας αρέσει,επειδή ακριβώς δεν είναι κυρίως βιβλίο φαντασίας. Αν είστε όμως λάτρης των λογοτεχνικών και κοινωνικών βιβλίων θα σας αρέσει σίγουρα πάρα πολύ,και είναι το κατάλληλο βιβλίο για να εισαχθείτε στον κόσμο του Stephen King.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 
;